Ελαιόλαδο

Οι ελιές σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες καλλιεργούνταν και χρησιμοποιούνταν για το λάδι τους από τους Ασσύριους στη Βόρεια Μεσοποταμία πριν από περίπου 5000 χρόνια. Οι Φοίνικες μετά από περίπου 2000 χρόνια άρχισαν να διαδίδουν την καλλιέργεια της ελιάς στη Μ. Ασία, στα νησιά του Αιγαίου, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη Βόρεια Αφρική.

Η καλλιέργειά της σιγά σιγά εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς και σε άλλες περιοχές παγκοσμίως.  Οι χώρες της Μεσογείου είναι από τις σημαντικότερους παραγωγούς παγκοσμίως. Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή. Η χώρα μας μάλιστα είναι αυτή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιολάδου ανά κεφαλή διεθνώς.

Η ποιότητα ενός παρθένου ελαιολάδου επηρεάζεται από όλες τις πρακτικές που ασκούνται στον ελαιώνα, το ελαιοτριβείο, το τυποποιητήριο και τέλος στο ίδιο μας το σπίτι. Όποιες μεταβολές στην αρχική σύσταση και ποιότητα του ελαιολάδου συνεπάγονται μεταβολές και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.  

Πρέπει να το αποθηκεύουμε σε σκιερό και σκοτεινό μέρος σε ανοξείδωτα ή γυάλινα δοχεία ειδικά για τρόφιμα και να το καταναλώνουμε σχετικά γρήγορα. Γι αυτό και σε εμάς, θα προσέξετε τις ιδιαίτερα κομψές συσκευασίες μας που συμβάλουν στην διατήρηση της ντελικάτης γεύσης των προϊόντων μας.