Κομπόστα

Το όνομα της κομπόστας προέρχεται από τη λατινική λέξη «compositus, που σημαίνει μείγμα. Ξεκίνησε τη διαδρομή της από τη μεσαιωνική Αγγλία όπου τη σέρβιραν στην αρχή του τελευταίου πιάτου μιας εορτής ή ακόμα την περίοδο της Αναγέννησης, σερβίρονταν παγωμένη στο τέλος του δείπνου.

Η εύκολη παρασκευή της που δεν απαιτούσε ακριβά υλικά πέραν των ποιοτικών πρωτογενών καρπών της φύσης, την έκανε σύντομα διάσημη και την υιοθέτησαν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες. Η χώρα μας, βεβαίως, λόγω του πλούσιου φυσικού της πλούτου και της ύπαρξης του πρωτογενούς τομέα, κατάφερε να καθιερώσει την κομπόστα ροδάκινο ως εθνικό της προϊόν.  Αξίζει να τονιστεί ότι η κομπόστα ροδάκινο, η ελιά και η φέτα είναι τα «σήματα κατατεθέντα» της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και συνδέονται άμεσα με το τουριστικό μας προϊόν.

Ένα γλυκό του κουταλιού ή μια κομπόστα είναι μία κλασσικά νόστιμη και ξεχωριστή γεύση που κάθε ελληνικό σπίτι έχει. Πόσο δε μάλλον όταν τα προϊόντα αυτά ξεχωρίζουν για την ισορροπημένη γεύση τους χωρίς την παραμικρή ύπαρξη πρόσθετων ζάχαρης ή συντηρητικών.